2009. július 29.

Via: Webszerelem (10/10)


Már jó ideje a piacon volt ez a könyv, amikor egy áruházban belelapoztam kíváncsiságból. Rögtön megtetszett, tudtam, hogy azonnal meg kell vennem és el kell olvasnom, mert nem fog csalódást okozni. Nem is okozott. Élvezettel faltam a betűket az első oldaltól az utolsóig.

A könyv az írónő internetes társkereséséről szól. Tulajdonképpen egy önéletrajzi ihletésű regény, némi fikcióval fűszerezve. Szórakoztató, de egyben lebilincselő stílusban számol be a különböző végkimenetelű, de minden esetben sikertelen randijairól, míg végül rátalál a Nagy Ő-jére. Személy szerint nekem nagyon tetszett a különféle karakterű férfiak felvonultatása és az ennek függvényében tanúsított reakciójuk, amikor kosarat kaptak. Bár elsősorban egy humoros és könnyed történetről van szó, emellett mégis megtudhatunk néhány hasznos és fontos gyakorlati tanácsot a netes párkeresésre nézve, valamint a férfiszemélyiségjegyekre vonatkozóan.

Abszolút elnyerte a tetszésemet, bárkinek ajánlom, szingliknek és párkapcsolatban élőknek egyaránt.

2009. július 26.

J. R. Ward: Feloldozott szerető (10/9)

Megérkezett a várva várt 5. rész. Reménykedtem benne, hogy jobb lesz, mint a negyedik, és szerencsém is lett. A történet Vishous életét meséli el. Megismerhetjük az apja kegyetlenségét és az anyja ballépését is. Folyamatosan szembeszáll az Őrzővel, büntetés nélkül, ez vajon miért lehet? Kiderül.
Egy utcai harc során golyót kap, és társai jelenléte híján egy emberi kórházba szállítják, ahol a nem túl bájos, de okosságával és ügyességével kitűnő Whitecomb doktornő kezeire bízzák. Az orvos megoperálja és nem csak meglepődik a hatkamrás szívén, de el is rabolja azt. Románcukról, szenvedésükről szól a történet.
Közben Vishous el kell foglalja a Nemző szerepét a társadalmukban, ami azt jelenti, hogy a másik oldalra kell költözzön és a kiválasztottakkal kell háljon, hogy így erős, okos, leleményes gyermekei születhessenek a fajnak, akik méltók lesznek arra, hogy a Fekete Tőr Testvériség tagjai legyenek.
Vajon ha Vishousnak ilyen kötelességei vannak, közben szerelmes az orvosába, mégis hogyan fogják megoldani ezt a korántsem egyszerű helyzetet? Ki milyen áldozatot vállal a másikért? A szerelem tényleg mindent legyőz, vagy vannak hatalmi és társadalmi korlátai? Mind-mind kiderül a könyvből, aminek erotikus töltete egy kicsit extrémebb kalandokba sodor minket mint eddig, ugyanis fény derül Vishous szexuális életére is, amibe eddig csak a koromfekete lakás falai kaphattak csak betekintést.
Csupán azért nem kapott maximális pontszámot, mert a végére már túlságosan elrugaszkodtunk a valóságtól. Na nem mintha a vámpírok és alantasok harca nem lenne eléggé fantasztikus motívum, helyett kapott még a halhatatlanság varázslata és a szellem világ is, ami számomra már túl sok volt.

Guillaume Apollinaire: Tizenegyezer vessző (10/6)

Sokat hallottam már erről a könyvről, és mindenki csak "riogatott", hogy ezt nehéz kibírni és végigolvasni. Sikerült kölcsönbe megkapnom, és gyakorlatilag két este alatt ki is végeztem az irományt.

Mindenképpen felkavaró és megdöbbentő helyenként. A magam részéről teljesen jól viseltem a határokat feszegető jeleneteket is. Valahogyan sikerül függetleníteni magamat az olvasottaktól. Ami viszont nagyon tetszett, hogy sok helyen inkább kacarásztam rajta. Apollinaire igazán színes szófordulatokkal és hasonlatokkal írja le a cselekményeket, melyek változatossága és sokszínűsége igazán üdítő színfoltja volt az oldalaknak. (bevallom, ha lett volna rá időm, és hangulatom, kiírtam volna, hányféleképp nevezi a férfi hímtagot).
Vad, obszcén, durva és helyenként állatias, kegyetlen. Minden erkölcsöt és szolidságot nélkülöző iromány. Olvasás közben sokszor volt olyan érzésem, hogy ez nem más, mint egy önmaga fantáziáját szándékosan feszegető elme kreációja - ami nem utolsó sorban szándékos provokációval és társadalmi célzattal írta a sorokat. Egy olyan fantázia, amely eleinte még részletesebben mutatja be a képzelgéseit, majd ahogy egyre inkább elszabadul és átveszi az irányítást, felgyorsítja az események leírását. Elvész az aprólékosság, az emberi kontroll és a hedonistákra jellemző módon még többet, még durvábbat, még elfajzottabbat akar...

Azt hiszem, ha valaki kellő iróniával és könnyedséggel veszi kézbe a könyvet, és túllép a mű erotikus jellege felett, akkor észrevétlenül túljut majd a rázósabb részeken is. Ez inkább paródia, sokkal inkább a kor felsőtízezrének hedonista életének célzott fricska, mint vágyfokozó erotikus..pornógráf alkotás.
Azonban a "Csak erős idegzetűeknek!" felhívást ne vegyük félvállról!

Alberto Moravia: A közönyösök (10/8)


Két éve figyelt már a polcomon elolvasásra várva. Néhány hónappal ezelőtt azonban úgy döntöttem, ideje nekikezdeni. Történelmi könyvnek is lehetne nevezni, hiszen Moravia a két világháború közötti olasz polgári élet mindennapjaiba visz el minket. Bepillantást nyerhetünk egy olyan világba, amiről vajmi keveset tudunk.

Jól és könnyen olvasható volt számomra. Meglepő, hogy gyakorlatilag lényeges események és fordulatok nélkül sem untam meg. Ez a regény nem szól másról mint a teljes közönyről. Hihetetlen, hogy lehetett így élni: nincs őszinteség, csak képmutatás, hazugságok, az egész úgy tűnik, mintha a szereplők úgy vélnék, az életük rajtukon kívül történik. Nem tesznek semmit. Elfogadják, ami történik és inkább a szexualitás és bujaság hálójába vetik magukat, amit Moravia igazán művészien ír le. Ez az, ami igazából az egész regényben jelen van: erotika, szerelmi sokszögek, féltékenység.
Furcsa volt a hedonista életmódra utaló eseményeket a közöny árnyékában "átélni".

Olvasás közben azonban felmerült bennem egy gondolat: gyakorlatilag most is ugyanilyen világban élünk, hiába eltelt azóta jó néhány évtized. Sok fiatal célok nélkül tengeti az életét erkölcsi válságban, belevetik magukat a képmutatás, hazugság hálójába, mindeközben a bulik, szexuális élvezetek jelentik számukra az "élet értelmét".

2009. július 12.

Cecelia Ahern: Ui.: Szeretlek (10/9)



"Holly összetörten, magába roskadva él férje halála óta, sokszor ahhoz sincs kedve, hogy kikeljen az ágyból és ennivalót készítsen magának. Úgy érzi, élete értelmetlen Gerry nélkül.
Azonban egy nap minden megváltozik, amikor egy csomagot kap, benne több borítékkal. Holly ezentúl izgatottan várja minden hónap első napját, ugyanis akkor bonthatja fel az újabb borítékot és olvashatja el Gerry soron következő üzenetét, a feladatot az előtte álló hónapra.
A feladatok teljesítésével Holly lassan újra megtalálja az utat az élethez. Visszatalál a családjához, régi barátaihoz, új barátságokat köt. Dolgozni kezd és életében először élvezi a munkáját. Majd végül megnyitja szívét egy új szerelem lehetősége előtt. Holly újra megtanul élni."

Ha csak úgy teljesen véletlenül akadt volna a kezembe a könyv, e rövid tartalomleírás biztosan felkeltette volna az érdeklődésemet. Érzelmes és szép történet, igényesen tálalva. Kellő arányban keverednek egymással a drámai és a humorelemek. Mentes mindenféle szentimentális giccsparádétól. Tartalmas könyv, szinte faltam az oldalakat egymás után. Igazából csak dicsérni tudom, mert tényleg egy remekül megírt regény. Talán az egyetlen negatívuma, hogy hiába vártam a szerelmi szál kibontakozását, csak nem akart megtörténni. Számomra egyértelműen azt az üzenetet közvetítette, hogy becsüljük meg szeretteinket, amíg csak lehetőségünk van rá, mert sosem lehet tudni, hogy mikor ragadja el mellőlünk a sors kegyetlensége. Film is készült belőle, P.S.: I love you címmel, amit előbb láttam, minthogy a könyvet olvastam volna. Sajnos a színvonala messze nem közelítette meg a regényét, egy csomó fontos momentumot kihagytak belőle és pár részt megmásítottak. Szóval, én mindenképpen a könyvet ajánlom.

2009. július 7.

Catherine Millet: Catherine M. szexuális élete 2. - A féltékenység (10/2)


Mint mondani szoktam mindenből a legelső rész a legjobb. Így van ez CM szexuális életével is. Az első könyve felrázó, megdöbbentő és kirívó volt. A mostani unalmas és érthetetlen. Oldalakon keresztül azt sem tudtam mit olvasok, miről ír. Semmi párbeszéd csupán az írónő sajátos gondolatvilága.
CM rájön, hogy Jacques megcsalja több nővel is, és ezt nem tudja megemészteni, holott neki is több partnere van egyszerre.
Leginkább azt nem tudtam megérteni már az első könyvnél, hogy hogyan írhat valaki a szexről, ha őmaga képtelen elélvezni valaki más társaságában, csupán egyedül megy neki?
C. olyan hihetetlen féltékenységi rohamokat él át, amiket saját maga gerjeszt. Nem arra koncentrál, hogy túljusson a férfin, hanem pont arra, hogy különböző szexuális helyzetekben képzeli el a pasit más nőkkel. Önmagát mindig kívülről szemléli, ami ha úgy vesszük nagy erőfeszítés, hiszen soha nem arra koncentrál, amit épp csinál, hanem arra, hogy vajon, hogy nézhet ez ki külső szemmel?

2009. július 5.

One lovely blog


Köszönjük szépen Ezerarcútól a díjat.

A mi 7 jelöltünk:

* PG word

*az élet Máshol van

*Lulin olvas

*Üvegcipő

*Égetnivaló

*NLC Könyvmolyok

* egy hely még kiadó, mivel nem igazán tudtunk megegyezni az utolsó jelöltön. Várjuk a jelentkezőket és választunk, ha ez így lehetséges :)

Minden díjazottunknak azt üzenjük, hogy köszönjük az izgalmas, érdekfeszítő témákat és a kellemes perceket, amiket a blogotok olvasása közben eltöltöttünk.

Teendő:
- Tedd ki a díjat a blogodra!
- Linkeld be, akitől kaptad!
- Nevezz meg legalább 7 blogot!
- Hagyj üzenetet a díjazottaknál!

2009. július 1.

Amanda Foreman: A hercegnő (10/6)

"Georgiana mindenekelőtt az ellentmondások asszonya. Elismert szépség, de férje mégsem értékeli. Az emberek rajongnak érte, mégis annyira bizonytalan, vajon képes-e másokból szeretetet kiváltani, hogy végül férjének szeretője, lady Elizabeth Foster gyanús rajongásától válik függővé. Ír, de sosem publikál a saját neve alatt. "
Mint a beharangozó is mutatja a könyv Georgiana, Devonshire hercegnő életéről szól.Ennél többet nem is tudok elárulni...mert ha megtenném lelőném a 500 oldal történetét:)
Röviden első báloktól a száműzetésig..majd visszatérés..regényes formában...
Aki szereti a történelmi regényeket, annak ajánlom.
Nekem kicsit tömény volt így egyszerre...de érdekes nőt ismerhettünk meg a hercegnőben.
De most lehet kicsit hanyagolom az ilyesmi történeteket..mert kezem őket egy kaptafára olvasni..és az senkinek sem jó:)

Bernhard Schlink: A felolvasó (10/6)

Újabb mesterműnek hirdetett könyvecske, azóta már film is készült belőle...
Egy 15éves fiúcska és nála jó 20évvel idősebb Hanna nevű hölgyemény kapcsolatáról szól nagy része...
Megismerkedésük történetével kezdődik, majd a románcuk testiséggel teli lesz, kapcsolatuk titkos...stb
Belekeveredik egy "kis" náci SS dolog is...zsidó kérdés...
Nekem kicsit furcsa volt...egyszer olvasható az biztos..nem mondom, hogy alap mű..de néha komolyabbat is kell olvasni nem csak ponyvát:)
A kapcsolatuk nekem kissé pillázós volt..hogy a nő az anyja lehetne..és így kihasználta a hiszékeny serdülő kisfiút...és nemcsak a felolvasás miatt:)
Sok minden derül ki Hannáról is a könyvben...és közben múlik az idő és a kisfiúcskából....felnőtt férfi lesz, igazából az ő életét követjük végig Hanna csak meghatározó tényező benne...és hol fő hol mellékszereplő...
Azért ettől a könyvtől sem ájultam el...de rövid volt gyorsan haladós...

"....mert szavaink igazságának fedezetét a tetteink jelentik, a beszédet akár mellőzhetjük is."

Mitch Albom: Öten a mennyországban (10/8)


Barátnőm adta kölcsön a könyvet, vékony, viszonylag gyorsan olvasható. És bőgtek közben. Rég nem volt könyv ami kicsalogatta volna a könnyeim. Azért is tartott sokáig mert azért az ember nem mindig szeretne sírni….. Ilyen érzelgős időszakom volt :D

A halállal mindennek vége….Elvileg…. De ebben a könyvben a kezdet a halálról szól. A főszereplőnk meghal…. Eddie már 80-on túl volt, amikor egy gyereket próbált megmenteni és közben halt meg. Felkerült a mennyországba. Találkozott az első emberrel. Beszélni még nem tudott. Kiderült, hogy ezt az embert nem is ismert, jóformán sosem találkoztak, mégis befolyásolták egymás életét. A férfi rá várt hosszú éveken keresztül… bár ott nincs idő. Nincs idő érzék. Minek is lenne…. Sokmindent elmagyaráz neki a férfi, elmondja, hogy még négy emberrel találkozik. Találkozik a többivel, akik a legnagyobb mértékben hatással voltak az életére. Ezek közt ott van a felesége is…. Na ennél a résznél bőgtem….

Mindegyiktől megkérdezte, megmentette-e azt a kislányt, aki miatt meghalt… a választ csak az utolsó embertől kapta meg.

Ajánlom-nem ajánlom? Az ember beállítottságától függ. Szerintem érdemes, főleg aki ilyesmiken szeret gondolkodni :) Nekem nagyon tetszett, azon gondolkodtam, ki lesz az én öt emberem….. folyamatosan az járt az eszembe. Sokáig kíváncsi voltam, hogy a felesége ott lesz-e, szerette meg minden, de hogy volt-e olyan hatással, hogy bekerüljön…..

Nyolcas pedig azért, mert jó volt, csak valahogy a háborús része annyira nem hatott meg. Kicsit sokáig tartott a leírás….