2009. január 25.

Bán Mór: Hunyadi - A hajnalcsillag fénye (10/7)


Karácsonyi ajándékom már epekedve várta azt a napot amikor a vizsga időszak végeztével végre kezem közé vehettem.

Komoly elvárásaim voltak a regénnyel szemben, hisz hatalmas történelem fun vagyok és már ős idők óta vártam arra, hogy legyen végre egy író a talpán, aki hiteles történelmi forrásokkal felvértezve érezzen elég vért a pucájában és megírja a Hunyai család történetét regényes formában. Érezni akartam a középkor minden szagát, ízét, hallani akartam a csata mének dübörgő robaját miközben rohamra vezetik őket a lovagok, látni lelki szemeim előtt a véres csatákat. Jelentem ebben nem volt hiány...

A történet a mohácsi vész idején kezdődik, egy ismeretlen idős harcos meséli el a Hunyadiak életét egy kufircoló papnak, aki unatkozik a kihalt faluban. Havas elve kemény vidékéről kénytelenek menekülni H. J. felmenői a rettegett Vlad fejedelem elől. (Igen, a történelem ismeretekkel rendelkezőknek nem hiába ismerős a név, hisz ez a Vlad ugyanaz a Vlad Tepes - vagy rokona - annak, akiről Bram Stoker mintázta híres regényének főszereplőjét Drakula grófot)

Maga a könyv, elmenne akár egy soft pornónak is, hisz nem egy oldal van tele az ifjú Hunyadi keféléseivel, dorbézolásaival, vagy éppenséggel nem kicsi hím tagjának dicshimnuszokban való magasztalásával. Betekintést nyerhetünk a középkori világba jobbágyok, nemesek, a király szemén keresztül is, aki országjárása közben szanaszét szórja magvait, mintha csak egy vetőgép lenne.

Summa summarum a könyv Hunyadi János nagyapjának, édesapjának, és magának Jánosnak a fiatal éveit meséli el, egészen addig amíg be nem nő a feje lágya és végül megtalálja igazi életcélját. Közben dúl a magyar-török-szerb háború, Luxemburgi Zsigmond hatalmi harca a magyar nemesekkel, és persze a család ősi ellensége Vlad herceg sem marad ki a képből a végső fináléban.

A könyv nekem tetszett, bár néha unalom homályába repített, ahonnan mindig egy váratlan fordulat rántott vissza. Egy erős 7-est adok Bán Mór regényének, azzal az intéssel, hogy a következő részekben még tovább fokozza az izgalmakat. (és a történelem tudásom alapján erre joggal számíthatok)

3 megjegyzés:

  1. Kezed közé veheted... Oda. A könyvet meg a kezedbe. Ős idők... Nem vagy egy helyesírás-fan. De ettől még elég fun gyerek lehetsz.

    VálaszTörlés
  2. Egy teljesebb kritika a regényciklusról:

    http://igazszo.blog.com/2011/01/27/ban-mor-hunyadi-avagy-banom-is-en/

    VálaszTörlés