2009. január 25.

Csontos János: Száz év talány - Kiegészítések József Attilához (10/10)

A könyvre egy szeminárium alkalmával Zelena András tanár úr hívta fel a figyelmemet, mégpedig a következő mondattal: „Ki fejezte be József Attila töredékeit?” Fogalmunk sem volt, úgyhogy házi feladat címen google lett a vége. Néhány perc elteltével meg is született a válasz: Csontos János. De miről is van szó pontosan?

József Attilának sok befejezetlen műve maradt hátra, melyek közül Csontos János 166-ot kiegészített és kötetbe rendezett. Sokan idegenkedtek az ötlettől, az egyik jogdíjörökös nem is támogatta a könyv megjelenését, ezért késtek vele 3 évet. Látatlanba engem is kirázott tőle a hideg, de mikor kezembe vettem a könyvet, kellemesen csalódtam. A szövegek tipográfiailag elkülönülnek (József Attila szavait álló, Csontos János kiegészítéseit dőlt betűkkel szedték), így egy rossz szó sem hagyhatja el a számat, főleg az nem, hogy plágium. A kiegészítések nem kaptak címet, iniciálé jelzi, hogy új mű következik. A szövegek elrendezése eleinte szokatlan volt és őszintén szólva: kicsit papírpocsékolásnak érzem, de nem lehet minden tökéletes.

Csontos János vagy József Attila? A kérdés jogos… Az én olvasatomban két típust különítettem el. Az egyik: Csontos átveszi József Attila stílusát és gondolatmenetét, így egészíti ki a töredéket. Ebben a „műfajban” (sőt, az egész kötetből) a kedvencem:
„Kedves Zoltán,/ nem nagyzol tán/ a költő,/ ha töltő-/ tollával íme/ verset ír neked/ vagyis éneket,/ melynek van ríme,/ de nincs híme,/ csupán a csengő rajt’/ és épp addig tart,/ míg a papírlap alja,/ Poéta lelke rajta,/ midőn csuklóból versel,/ a műben semmi rejtjel,/ csak tili-toli./ Légy jó, kedves Zoli!
A kiegészítések második típusába tartozó művek stilisztikailag összecsengenek ugyan, de tartalmilag egymásnak feszülnek. Pl.:
„Ki lapengedélyt nekem adott,/ ki rendőrrel jegyeztetett fel rólam –/ utókorban hízelgő adatot.// Az utókor ím, itt van, s hízeleg,/ s a lapengedély bár puszta szólam,/ róják még a jelentéseket…”
Szerintem, aki szereti József Attilát, és túl tud lépni a „szentségtörés” elméleten, annak nem fog csalódást okozni a kötet.

6 megjegyzés:

  1. köszönöm :)
    tök jó, főleg a zolis :D

    VálaszTörlés
  2. Érdekes..mondjuk nem József Attila a kedvencem, de felkeltette érdeklődésemet;)

    VálaszTörlés
  3. Én fanatikus vagyok. :D

    VálaszTörlés
  4. igen, ezt valahogy sejtettem :D

    VálaszTörlés
  5. Fogalmam sincs, miből. :$ :D

    VálaszTörlés
  6. :):):)
    különben én is nagy vers és idézet szerető vagyok, de nincs egyetlen kimondott nagy kedvenc sem, talán még Petőfi vagy Ady áll a legközelebb hozzám, bár CSokonai A Reményhez sem rossz :)

    VálaszTörlés