2009. január 29.

Erich Maria Remarque - Nyugaton a helyzet változatlan (10/8)


Régóta epekedtem már egy olyan könyvért, ami az I. Világháborúról szól, a front harcokról, katonák életéről, hátországról. Ez a klasszikus könyv, melyet megjelenése után rögtön filmvászonra vittek Hollywoodban -két Oscart nyert -megadta azt amire vágytam.
A regény szereplői fiatalok,tanulók, akiket meggyőzött tanáruk, hogy lépjenek be a seregbe és tegyék meg hazájukért a legnagyobb szolgálatot. A történet narrátora Paul a saját szemszögéből mond el mindent: a kiképző tábor kemény hónapjait, a szigorú kötözködő Himmelstoss kiképző tiszt szemétkedéseit. Elmeséli, hogyan alakult ki közöttük a bajtársiasság, ami a legnagyobb összetartó erővé vált számukra egy olyan világban, ami a káosz szélére sodródott. A halál ott kísértett mindenütt. Egy ló szenvedésén jobban kiborultak az emberek, mint a darabokra tépett emberi hús cafatok látványától. Mérges gázok, aknák, gránátok, süvítő golyók és még ezer arcban támadott a fájdalom.
Néha elmerülnek a gondolataikban a katonák és akkor olyan dolgokról beszélnek, hogy miért is van háború:
"-...egyik nép megsérti a másikat.
-Akkor nekem itt semmi keresnivalóm -feleli Tjaden -,én nem érzem magamat megsértve....Akkor meg minek van egyáltalán a háború?
-Biztos vannak olyanok, akiknek használ a háború.
-Na én nem tartozom közéjük. -vigyorog Tjaden.
-Biztos más emberek vannak e mögött, akik keresni akarnak a háborún. -dörmögi Detering."
Telik múlik az idő, egyre-másra esnek el a barátok, kerülnek megcsonkoltan kórházba, mire végül már csak két egykori osztály társ marad az egyre nehezebben viselhető lövészárokban: Kat és Paul. Szinte testvérekké válnak, együtt lopnak libát, malacot, védik egymást. Az a hír járja, hogy a háborúnak lassan vége. Talán túl is élhetik.
Remarque nagyszerűen írja le a háborús nemzedék fájdalmát, reménytelenségét, elveszettségét. Mi lesz, ha kitör a béke? Mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik az iskolából kilépve egy dolgot tanultak meg: ölni. A halál, és a túlélés a mesterségük. Mi lesz ezzel a nemzedékkel egy háború utáni világban?
Kegyetlen képek, gáz mérgezésben szenvedő bakák, szétlőtt lábakon rohanó sebesültek, vér és valóság. Megtörtént.
Értékelésem 8-as. Sokat adott nekem a könyv, de azért persze nem olyan volt, mint egy akció-háborús regény, de nem is ezt vártam tőle. Lebilincselő olvasmány, amit mindenkinek el kell olvasnia, hogy tudja, milyen is volt az első világ égés.

6 megjegyzés:

  1. őszintén szólva nem szeretek ilyen témában olvasni, van elég nyomorúság a mindennapokban is, nemhogy még erről olvassak :)

    VálaszTörlés
  2. :) tudom, ezt már észrevettem abból, hogy milyen témájú könyveket olvasol;) engem érdekel a múlt;) kiváncsi vagyok, hogy történtek dolgok...

    legalább több fajta irodalmat dolgozzunk fel a blogban:D

    VálaszTörlés
  3. igen, ezért is szerettem volna ha többen írjuk, egyrészt ugyanazokról a könyvekről teljesen más lesz a véleményünk, másrészt különféle irodalmat olvasunk, bár én próbálok a szórakoztató irodalom és a szépirodalom között lavírozni :)

    VálaszTörlés
  4. ízlések és pofonok:D ez a szép..

    VálaszTörlés
  5. én a szabad folytatását olvastam, de most nem ugrik be a neve..... brutális volt, de érdekes volt, én szerektek ilyen típusú könyveket olvasni.

    VálaszTörlés
  6. A folytatásának a címe:
    ...és azután

    VálaszTörlés