2009. január 28.

George Orwell: 1984 (10/9)


Szerintem erről a könyvről már mindenki halott. Orwell híres 1984 könyve. Nehéz könyv. Na nem súlyra :)

Kaptam is figyelmeztetést, hogy nehezen olvasható. És tényleg. Valahogy máshogy van írva, magyarul, mégsem magyarul. Minden szó érthető, mégis összeolvasva már nem annyira érthető. Sokszor vissza kellett olvasnom, újra olvasnom részeket. És csak ezért kilences.

Mégis jó könyvnek gondolom, sőt nagyon jónak. Úgy gondolom, ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia, főleg a fiatalabb generációnak, aki már az előző rendszerre csak mesélésből emlékszik. Nagy részét én is csak mesélésből tudom.

A könyvről csak annyit tudtam, hogy arról szól, milyen lenne ha. Megvettem tehát, és neki kezdtem. Nem egy lányregény, nem elalvás előtti olvasás, mert oda kell figyelni.

A történet arról szól, hogy van egy tökéletes rendszer. Ahol mindenki egyenlő, minden szuper, és van egy erő/hatalom, aki ellenőriz. De nem ám akárhogy. Az ember minden egyes lépése ellenőrizve van. Meg van szabva, mit mikor lehet, mit kivel lehet, pontosan mikor kell itt és itt megjelenni, mert ki van számolva az oda út mennyi ideig tart. Ha nem ér oda időben, ellenőrzés, hol is lehetett, mi rosszat tett a párt, a rendszer ellen. A Nagytestvér figyel…. És ha rájönnek, hogy valaki valami pártelleneset tett, akkor egyszerűen el van gázosítva. Ellenség volt. A nevét sem szabad kimondani, hisz nem is létezett…..

Már nem is tudják milyen volt az élet előtte, hogy van természet, hogy a szex élvezetért is van. Nem tudják mi az igazság, mert mindennap más az igazság, más az ellenség, nem lehet megszólalni, mert lehet hogy az, aki ma a szövetséges, holnap már az ellenség. Mivel a múltat, a történelmet meg lehet változtatni…….



Viszont a főhősünk rájön valamire. Hogy volt előtte más élet is. És van egy külső világ. És megtalálja, észreveszi, élvezi a dolgokat, persze nem nyilvánosan, azt nem lehet…..

És mikor írta a könyvet? A negyvenes években. Utána néztem, 1946-ban……

Lehet hogy utópia, de akár igazzá is válhatott volna, sőt még mindig az lehet…… Hisz Nagytestvér mindig figyel(t)….

Szóval, ahogy írtam, csak ajánlani tudom.

7 megjegyzés:

  1. :)ez is már a pesti otthonomban van...egyszer elkezdtem aztán feladtam..mert tényleg nehéz...de már tervbe vettem, hogy megolvasom...sorban áll már:)

    VálaszTörlés
  2. nagyon jó könyv;) meghökkentő a vallatós, kínzós rész is...nagyon életszagú, ami megtörténhetne (megtörtént is Magyarországon)

    VálaszTörlés
  3. na erre én is kivi lettem, majd egyszer megpróbálkozom vele

    VálaszTörlés
  4. érdemes megpróbálni, bár nem könnyű olvasmány.
    Hektor, hár írd le a te véleményed is ;)

    VálaszTörlés
  5. meglesz;) bár most végeztem a Remarque könyvvel, és ma kiolvasom még a Kis Herceget is;)

    VálaszTörlés
  6. nekem is tetszik..nagy bülcsességek vannak benne;)

    VálaszTörlés