2009. január 26.

Wass Albert - Tizenhárom almafa (10/9)



Szerintem az egyik legnagyobb magyar író, a határontúli magyar irodalom egyik legnagyobb alakja ő, Wass Albert. Kicsit óckodtam a könyveitől, mert azt hittem, hogy mindegyik csak arról szól, milyen szemetek a románok, milyen borzasztó volt a trianoni, majd a párizsi béke, aztán kommunizmus...etc. Hát belegondolva sok könyve tényleg eme szomorú témáról szól.
De ez a könyv egyszerűen fantasztikus, hisz úgy meséli el a két világháború, illetve II. világégést, hogy közben fetrengünk a nevetéstől. Nagyon hullámzó a hangulat a regényben.
Hol épp nyerítek az egyik vidám történeten, hol pedig szemembe könnyek vegyülnek a megtörtént tragédiát olvasva.
Főhősünk: Tánczos Csuda Mózsi! Már ez a név sem hétköznapi, de maga az ember és agyafúrt természete olyan figurát formál, hogy egyszerűen hanyatt dobjuk magunkat a fotelban ülve, mikor olvassuk az ő kis életét. Egy részletet ragadnék ki a könyvből, amikor a bécsi döntés után négy katona tiszt (román, magyar, olasz, német) sétálnak a vidéken és jelölik ki cölöpökkel az új határvonalat. Mit ad Isten a határ épp Mózsi kertjén keresztül megy át, kettészabva az ő almafa sorát. Két baka marad hátra a cölöp örzésére. Mózsi okosan megvendégeli őket a házában és elkezdi itatni a két határőrt, akik hangosan éneklik saját nemzetük dalait, miközben Mózsi kisurran a kertbe és a határt pár fával arrébb rakja, így mentve meg almafáinak nagy részét.
Az én értékelésem egy erős 9-es, tízest azért nem adok, mert bár nagyon nagy kedvencem a könyv, azért a maximális pontszámot nem osztogatom csak úgy...
Ajánlom mindenkinek a regényt, igazán életszagú írás. Aki még nem olvasott Wass Albertet, kezdje ezzel, rögtön megszereti...

7 megjegyzés:

  1. én a boszorkányosat fogom majd :D arra nagyon kíváncsi vagyok, és jól mondtad, 10-est nem osztogatunk akárminek :D

    VálaszTörlés
  2. Funtineli boszorkány;) remek könyv, az talán , de csak talán megérdemli nálam a tízest;) majd írok róla...

    VálaszTörlés
  3. kíváncsian várom :D
    én is lassan végzek két könyvvel :D
    tök örülök neki hogy megalakultunk :D

    VálaszTörlés
  4. hát igen, nagyon kellett már valami vidámság a sok tanulni való mellé :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó kis könyv...könnyed vicces, mégis megborzong néha az ember, hogy mi minden megtörtént akkor... a második része is szenzációs...majd arról is írok;)

    VálaszTörlés