2009. január 30.

Antoine de Saint Exupéry - A kis herceg (10/8)



Rövid vékonyka kis könyvecske, mely már régóta porosodott a polcom azon a részén, ami a "majd ez is elakarom olvasni" tipusú könyveket rejti. Mese feknőtteknek.
Gondolkoztam azon, hogy amikor gyerekem lesz felolvassam, majd e neki A kis herceget...Vannak benne nagy bölcsességek, amiket szerintem csak felnőtt képes átlátni, megérteni, de akadnak olyan útmutatások is, amik hasznosak lehetnek egy cseperedő pöti emberkének is.

A kis herceg saját bolygóján éli minden napjait, amikor is egy kis virágmag nem kerül a bolygójára. Szépen virágzik, illatozik, de fennhéjázó és akaratlanul is megsérti a kis herceget, aki egyszercsak útra kell, hogy világot lásson. Találkozik királlyal, alkoholistával, geográfussal, lámpagyújtóval... (ekkor azért elgondolkoztam azon, hogy az író vajon drog hatása alatt álott, amikor megírta a könyvet, vagy csak fel sem foghatom milyen képzelő erővel, és élettapasztalattal rendelkezett)

A könyv nagy mondanivalója: "jól csak a szívével lát az ember!"

Ez nagy igazság, és a róka aki ezt a nagy titkot felfedte a kis herceg előtt bitang nagy bölcsességet árult el. Ezt észben kell tartania mindenkinek.

A rövidke kis olvasmány tetszett, de nem dobtam hátast tőle...talán nagyobb elvárásaim voltak vele szembern, hisz mindenki, akit megkérdeztem csak jót mondott a könyvről. Igaz ami igaz jó könyv, jó mese, jó gondolatok vannak benne, és emiatt adok én egy gyenge 8-ast. Igazából úgy vagyok a Kis herceggel, hogy ezt is elolvastam, tanultam pár fontos dolgot, de jöhet a következő könyv...

10 megjegyzés:

  1. már én is gondolkodtam rajta.....

    VálaszTörlés
  2. hogy elolvasd? nem rossz..rövidke olvasmány

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a Kisherceg titka, hogy "kisherceg" korunkban kell olvasni, nem véltlenül volt áltlános iskolai kötelező (nem tudom az-e még). Olyan könyv ez, ami teljesen elbűvöl, ha pont akkor olvasod, amikor kell, és örökre szeretni fogod. Ha később találkozol vele, akkor kedvesnek találod, jópofának, néhány fontos tanulsággal, de alapvetően csak egy mesekönyvként gondolsz vissza rá. (Én ezért nem olvasom újra, pedig gyerekként a kedvenc könyvem volt:)

    VálaszTörlés
  4. én gyerekként nagyon sokszor olvastam el, délutánokat töltöttem el vele, hogy újra és újra átéltem a történetet
    pár hónapja ismét a kezembe került és még mindig nagyon tetszett :)

    VálaszTörlés
  5. én éppen azért nem olvastam el anno, mert féltem, hogy nem fogom megérteni a könyvet magát, és a gondolatokat...
    másrészt: kiskoromban nem olvastam:D csak gimnázium 2. osztályban olvastam ki az első könyvemet..:D

    VálaszTörlés
  6. sztem velem a kisherceg szerettette meg az olvasást :)

    VálaszTörlés
  7. Én mindig is szerettem olvasni, amikor még nem tudtam, akkor meg azt szerettem, hogy anyám olvas fel nekem. :) De a Kisherceg tényleg mérföldkő, én is sokszor újraolvastam.

    VálaszTörlés
  8. engem az irodalom tanárom vezetett rá az olvasásra, és egy-két osztálytársam, akik már nagy könyvbújók voltak..

    VálaszTörlés
  9. megmondom őszintén én eddigi életem alatt nem nagyon találkoztam senkivel, aki ennyire szeretett volna olvasni mint én

    VálaszTörlés
  10. hö..akkor most jól nézz körül:D

    VálaszTörlés