2009. június 21.

Allan & Barbara Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők? (10/10)


Nagyon régóta szemezgetek már a szerző páros könyveivel, és nem is bántam meg, hogy a kezembe vettem. Rengeteg hasznos ötlettel, tanáccsal és információval láttak el.
Megtudhatjuk belőle, hogy a homoszexualitás biológiai eredetű és mitől alakulhat ki az erre való hajlam. Miért van az, hogy a nők este a párjukra zúdítják egyetlen mondatban az egész napi eseményeket?
Elárulok annyit, hogy minden az evolúció során alakult ki bennünk és a több ezer éves múltunkat nem tudjuk csak úgy levetkőzni. Jöhet a feminizmus és két kézzel kalapálhat az ajtón, ha egyszer a génjeink és az agyunk másra van beprogramozva. A férfi az férfi, vadászó, védelmező. A nő az nő, gondoskodó anya és a közösség tagja.
Miért várjuk el a férfiaktól, hogy mások legyen, mint amilyennek kifejlődtek a múltban? És miért akarunk mi nők is minduntalan férfi bőrébe bújni? Még jó évszázadnak el kell telni ahhoz, hogy a több ezer éves múltat legyőzze az új. És mi a biztosíték arra, hogy az jobb lesz, mint a régi? Semmi.
A legfontosabb különbségekre világít rá, ami a női és férfi gondolkodásban és viselkedésben felfedezhető. A férfiak azért tudnak jobban eligazodni a térképen, mint a nők, mert a vadászat során szükség volt a térbeli látásukra. A nők pedig a közelben lévő dolgokra specializálódtak, ezért tudják pl. hogy hol kell a vajat keresni a hűtőben (na meg azért mert ők tették el)

1 megjegyzés:

  1. Ez gyakorlatilag egy kezelési útmutató férfiaknak a nőkhöz és nőknek a férfiakhoz. De a furmányosabb olvasók a saját nemükről is találnak érdekesebb dolgokat, sőt, az önfejlődés útjait is kijelöli mindkét nem számára (avagy, hogyan emelkedjünk fölül genetikailag belénkprogramozott különbségeinken)
    Én most vagyok a felénél, és ez egyike azon könyveknek, ami után (akár nő vagy, akár férfi) másképp látod majd a világot, és sok olyasmit érteni fogsz, amit most még nem. Sok kapcsolatot megmenthetett eddigi többmilló példánya és sokat meg fog menteni a jövőben is. Feltéve, ha elolvasod.:-D
    Gergő

    VálaszTörlés