2009. június 8.

Szendi Gábor – A nő felemelkedése és tündöklése (10/8)


Sokáig szemezgettem a könyvel, mire végre a könyvfesztiválon (vagy mi volt) megvettem. Sikerült nagyon gyorsan elolvasnom, még az itt feltüntetett Öten a mennyországban közben.

A borító ezt igérte: „Miért vannak nemek? Miért hal ki tízmillió év múlva a férfi? Mi a női szépség és mit vár a nő a férfitől? Mire jó az orgazmus? Jó-e meddőség ellen az orális szex? Miről árulkodik mutató- és gyűrűsujj-arányunk? Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése című könyvében ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, miközben az evolúciós pszichológia nézőpontjából vizsgálja a Nő és Férfi kapcsolatát. Lebilincselően izgalmas gondolatmenetei bizonyítják, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató! A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik... Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, ő az evolúció titkos favoritja!”

Bevallom, kicsit mást vártam, talán több hű de jó a nő, meg mien isteni :) vagy valami közelebbi történeteket. Nem azok voltak, tiszta tudomány :) de emberi nyelven, érthetően. Elbeszélések a praxisából, mivel pszichológus. Érdekes történetek. Genetika, evolúció, pszichológia. És az összefüggések

Miért nem lehet egyeseknek gyerekük, miért nem jön össze azzal akivel szeretné, és mással miért igen. Nagyon sok téma, nagyon sok kérdés, sok válasz. És meggyőző válaszok. Ha másra nem is jó a könyv, legalább arra, hogy elgondolkodik rajta az ember, pl. vajon milyen hatással van a gondolkodásom arra, hogy nem jön össze a gyerek? Fiús lány vs. Lányos fiú. Miért van így, mi dönti el?

Ahogy írtam, sok a téma, talán túl sok is, egy-kettő talán külön könyvnek is elment volna, ha egy kicsit jobban belemegy a témába. Szóval voltak témák, amikről szívesen olvastam volna még többet.

Szóval, ha majd egyszer baba-projekten leszünk, mindenképp elolvasom még egyszer :)

2 megjegyzés:

  1. Jó sok minden eszembe jutott az ajánlód kapcsán :)

    Először is a borítószöveg, amit bemásoltál: Simone de Beauvoir Második nem című könyvében beszél a nő "valós(?)", elsőként fogalmazza meg. Ha ez a vonal érdekel, nagyon is ajánlom, a könyv egyedülálló a mai napig.

    A másik dolog pedig ami a személyeskritikádat illeti,Czeize Endrének jelent meg tavaly egy könyve (pontosabban felújította egy korábbi könyvét) Születésünk titkai címmel, ő is genetikával és evolúcis pszichológiával foglalkozik, és nagyon érdekes dlgokat ír a fogntatásról és a születésről, és szerintem egészen újszerűek a meddőségel kapcsolatos nézetei. És ezt nem csak a te figyelmedbe ajánlom, nagyon szimpatikus nekem az ő hozzáállása, úgyhogy reklámozom :)

    VálaszTörlés