2009. október 10.

Laura Zigman: A csábítás elmélete (10/7)

Régi tehén-új tehén elmélet. Érdekesen hangzott. Kicsit pszichológiai, kicsit szórakoztató.
Először valami mást vártam. Viccesen indul a könyv. A bikák párzási szokásaival, a lényeg hogy kétszer nem hágják meg ugyanazt a tehenet. Még ha a tehén inkognitoban van, beöltözve, más tehén illatával fűszerezve, akkor sem. Ezt az elméletet vetíti ki az írónő a férfiakra is.
Jane a Ray-el való párkapcsolatából készül épp felépülni, és elmeséli az egész történetet. A megismerkedéstől kezdve egészen addig, míg ki nem derül, hogy a Régi tehén, és az Új tehén is képben van még. Csak épp ő nincs.
Pszichológiai kutatásokat végez, az egész állatfajt áttanulmányozza, és minden jelentős felfedezést megpróbál ráhúzni a férfi nemre. Miért nem monogámok? Miért kell mindig új nő? Miért nem képesek megállapodni? Milyen genetikai örökséget kaptak őseiktől?
A legjobb barátnője a segítségére van az elméletek felállításában, majd összeköltözik a munkatársával is, Eddie-vel, aki szintén képtelen feldolgozni azt a tényt, hogy elhagyták. Csak ameddig Jane a könyvekbe és az elméletek gyártásába temetkezve próbálja meg megérteni Ray viselkedését, addig Eddie nőből nőbe jár, mindig újabb feleségnek valót talál, majd végül nem kell neki egyik sem.
A nőstények a szexuálisan sikeres hímekhez vonzódnak. A férfi azért marad a régivel, hogy tetszen az újnak. Aki nem hiszi járjon utána. :)

Összességében tetszett a könyv. Külsőleg is megfelelt, puha lapok, könnyű borító, könnyen kezelhető, táskába és utazáshoz tökéletes, mert nem foglal sok helyet és nem is nehéz. A fejezetek szintén jól elkülönülnek, rövidek, így ha valakinek sokszor van kevés ideje akkor fejezetről fejezetre haladva hamar a végére tud járni. A nyelvezete egyszerű, hétköznapi. Tele van párbeszéddel, ami gördülékennyé teszi a mondanivalóját.

3 megjegyzés:

  1. A Filmet, ami készült belőle, láttad? Nekem nagyon bejött és amikor belelapoztam a regénybe az egy kicsit csalódást okozott. Persze bármely film, amiben Hugh Jackman van eléggé nehezen tud a papírra vetett Eddie-vel versenyezni:)

    VálaszTörlés
  2. meg fogom szerezni és megnézem, kíváncsi vagyok rá :) köszi h ajánlottad :)

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek Lobo-val, nagyon jó a film ... akár hányszor nézem nem tudom megunni./ Talán a férfi főszereplő miatt :-))

    VálaszTörlés