2009. február 13.

John Irving – Garp szerint a világ (10/10)


A főszereplő, T.S.Garp életét követjük végig.

Egy érdekes történet. Jenny Fields fiaként jön a világra. Jenny később nagy feminista csoport élére kerül, nem akarattal. Jenny nem akar férjet, csak gyereket :) ezért csináltat egyet :D Egyedül neveli Garpot, furcsa életük van. Olyan iskolában vállal nővér munkát, ahol a fia jó tánítást kaphat. Itt megismerkedik Helennel is. Akit később elvesz feleségül.

Jenny is, Garp is, írni próbál. Elköltöznek Bécsbe. Nem igazán akar egyikőjüknek sem összejönni a könyv, Garp ír egy két novellát. Amúgy nem dolgoznak. Itt Bécsben lesz igazán Garp felnőtt. Hogyan tud egy ilyen nő mellett felnőni? Apa példa nélkül? Csoda hogy "normális felnőtté tud vállni" ahogy valahol olvastam.... Első szexuális tapasztalatai is itt történnek….

Helennek sokat ír, de újra csak az USA-ban találkoznak. Érdekes a szexuális életük. Nyitottnak nevezném. Csalják egymást. És még van úgy, hogy tudnak is róla… Két gyerek születik.

A szeretősdi viszont tragédiát okoz….

Lehet hogy furcsán hangzik az egész, de egy 500 oldalas könyvet, nehéz leírni röviden, és nem szeretnék azért mindent elárulni. Mert szerintem érdemes elolvasni.

Miért 10-es? Az egyik legjobb könyv amit életemben olvastam. Nagyon tetszik az író stílusa, jó, könnyedén, viccesen ír. Érdekesen tudja megfogalmazni, leírni a dolgokat, a szituációkat. Ami még érdekes volt, Garp ugye novellákat írt, és azok is benne voltak a könyvben.

(Állítólag van film változata is, de azt hiszem azt nem szeretném látni. Neten találtam, hogy Robin Williams játssza a főszerepet. Úgyhogy felejtős – én máshogy képzeltem :) )

3 megjegyzés:

  1. Nahát. Nekem nem tetszett ez a könyv. Nem értettem, hogy ez az egész most miért? Számomra nem volt vicces, különösebben érdekes sem. Garp novellái meg egyenesen...á... És a film még rosszabb belőle... De hát ettől szép a világ: ízlések és pofonok :-)

    VálaszTörlés
  2. pontosan, ízlések és pofonok :)

    VálaszTörlés
  3. Pedig a film is nagyon jó.

    VálaszTörlés