2009. április 12.

Yann Martel: Pí élete (10/8)


Elösszőr is üdv mindenkinek ismét! Pár hétig távol voltam edzőtábor, és egyéb elfoglaltság miatt, de ennyit rólam...
No akkor a könyv, hisz ez a blog a könyvekről szól. Egy mesés kis történet, egy indiai-kanadai fickóról, aki elmeséli szokatlan történetét.
Kezdődik a gyerekkorral, a vallások iránti "fura" érdeklődéséről, megtudjuk, hogyan lehet egyszerre valaki hindu, mohamedán és keresztény. Tündéri idilli kép az állatkerti évek.
Aztán jön a fordulat: A család költözik Kanadába, az állatkerttel együtt. Hajókáznak, minden szép, és aztán jön egy pofonvágás! Szó szerint. Minden szép és jó az egyik fejezetben, majd a következő rész így kezdődik: "A hajó elsüllyedt." (akkorát néztem, majd röhögtem a könyvvel a kezemben, hogy majdnem lefordultam az ágyról!)
Nem részletezi szét nagyon a narrátor a sztorit, egyszerűen elsüllyedt.
És ekkor kezdődik az igazi kaland, amihez az alábbi kellékek és szereplők szolgáltatják az alapanyagot: egy mentő csónak, egy kisfiú, egy hiéna, egy sebesült zebra, egy orángután (aki egy banánszigeten sodródik a csónakhoz), és egy hatalmas bengáli tigris (Richard Parker).
Túlélő show a javából, kissé unalmas néhol, de nem rossz a csomagolása. A történet vége igazán a lényeg!!!
Ha a könyv vége nem lett volna akkor az értékelésnél csúnyán lehúztam volna a regényt. Megdöbbentő, és kemény, hisz addig egészen elmerül az ember az írónak a mesevilágában, amiből egy vödör vízzel fejbeloccsintott bekezdés ránt minket vissza a való világba!
Ajánlom mindenkinek a könyvet! Csodás rajzok, illusztrációk vannak a könyvben, így még jobban elmerülhetünk a "mesében". Értékelésem: erős 8-as.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése