2009. február 11.

George Orwell - Állatfarm (10/10)


Sokat hallottam már róla, ezért egyszer elmentem a könyvtárba -gondoltam én is elolvasom, hogy az általános műveltségemt gyarapítsam- és kivettem. Többet kaptam annál! Sokkal többet.
Egy fikciós mese, ahol egy farmon fellázadnak az állatok és elűzik a gazdát, majd átveszik a farm irányítását. A maguk urai lesznek. Demokrácia alakul,törvényeket hoznak (Minden állat egyenlő!) de az egyik malac (Napóleon) titokban szervezkedni kezd. Majd egy szép napon puccsal megszerzi a vezetést.
Aki nem illik a képbe azt elűldözik, vagy megölik. A törvények szép lassan kezdenek átalakulniVannak akik még hisznek a rendszerben, hisz a propaganda nagy erővel működik és élteti a vezért...Napóleon kezd Diktatúrát bevezetni, megfigyelnek mindenkit. Egyszer a tyúkok még egy sztrájkba is belekezdenek, tojásaikat megsemmisítik, ám a hatalom lecsap. Szóval tisztára élethű. A könyv vége nagyon megfogott.
Nem hagyja magát letenni a könyv, egyre csak faltam-faltam az oldalakat, mert annyira magával ragadott a történet. Anno mind a kommunisták, mind a kapitalisták a maguk igazát látták e könyvben. Az egyik azért, hogyan lesz a demokráciából kemény egyeduralmi elnyomás, a másik pedig az örök törvényt látta benne: a ploretárság diktatúráját. De ez csak mese, de olyan regény, hogy kötelező!
Gondolkodtam azon, hogy melyik általam elolvasott könyv fog végre 10-est kapni itt a blogon, és végül találtam emlékeimben pár regényt, ami megfelel számomra a maximális elismerésnek: közülük ím az első: Állatfarm. Triviálisam kifejezve belső értékelésem: Kibaszott jó regény!!

4 megjegyzés:

  1. hm... nem tudom.. ezen még gondolkodnom kell :)
    az alapműveltségem bővítésére mindenképpen jó lenne, de most komolyan olyant akarok olvasni ahol egy malac Napóleon???? :D:D:D:D

    VálaszTörlés
  2. Hidd el, megéri azt a délutánt rááldozni a könyvre;) Nagyon ott van a könyv

    VálaszTörlés
  3. Én csak az 1984-et olvastam, éppen tinilázadásom korának kellős közepén, hát az olyan élmény is volt. Az egész könyvet végigizgultam, végigdühöngtem, falhozcsaptam stb. Jó nagyokat tudtam érezni közben! Úgy látszik, Orwell hozta a formáját más regényeiben is. Igazán kedvet csináltál, hogy nosztalgiázzak :)

    VálaszTörlés