2009. február 23.

Joanne Harris: Csokoládé (10/5)


Egy fiatal nő (Vianne) érkezik a kis faluba kislányával (Anouk). A templommal szemben csokoládé üzletet nyit a pap nagy felháborodására. Ellentét éleződik már az első perctől kezdve. Nagyböjt idején amúgy is tiltott mindennemű elcsábulás, így a csokoládé is hatalmas bűnnek számít. Amint az lenni szokott: vannak jó és rossz emberek, vannak akik örülnek a fiatal nő megjelenésének, vannak akik távozásra sarkallják, van akivel szoros barátságba kerül és lesz olyan, aki őszinte ellenszenvvel fordul a férjezetlen anya ellen.
A jószívű, pajkos nő vajon tényleg boszorkány? Kiáll a véleménye mellett, támasza a nőnek, akit ver a férje, újra összehozza a nagymamát és az unokát, de vajon ő is megfutamodik majd mint az anyja tette? Vagy harcolni fog?
A papból előre süt a rosszindulat Vianne iránt, illetve gyűlölettel tekint a cigányokra is, akik hajójukkal a part mentén kötöttek ki, és csupán pár hétig időznének ott. A pap mindig eljár valakihez a kórházba, folyton neki mesél, úgymond neki gyónja meg a gondolatait és tetteit. A titokzatos gyóntatóra mindenki kíváncsi, de senki nem tudja ki az.
Vianne jószívű és segítőkész, szereti a gyerekeket és próbál mindenki kedvében járni. De a pap mindent rossz néven vesz, a húsvétkor kezdődő csokoládéünnepet is az egyház, és főként saját maga elleni támadásnak véli. Olyan meggyőződéssel böjtöl, hogy sokszor vannak látomásai, folyton csokoládétengerben érzi magát, a kísértés óriási, küzd ellene minden erejével és küzd Vianne ellen is, de vajon ellent tud állni mindvégig a pap a csábító finomságoknak?

Őszintén szólva nem erre számítottam. És nagyon véleményem sincs róla. Nem volt jó, de nem volt annyira rossz sem, hogy 1 nap alatt ne olvastam volna el. A filmre kíváncsi vagyok, de a könyv egyszer olvasható teljesen közepes szintű, sőt talán kicsit közepes alá értékelném, mert nem volt benne semmi izgalom, semmi nagyszabású érzelem. A veszekedések is inkább viták, inkább visszafogott súrlódások csupán. Semmi kimagasló nem volt számomra, ami miatt ajánlani tudnám, maximum csak azért, mert híres a film.

12 megjegyzés:

  1. szerintem meg sokkal több van ebben a könyvben, mint amit a felszíne mutat. Vagy én olvastam nagyon érzékeny időszakomban...van róla bejegyzés a blogomban.

    VálaszTörlés
  2. annyi blogod van :D
    melyikben? :D

    VálaszTörlés
  3. oké megtaláltam :)
    amit leírtál az teljesen igaz, minden. Nem vagyok annyira hívő, de sztem kicsit az egyház ellen ír, még ha nem is nyíltan, méghozzá talán azért érzem ezt, mert soha nem védekezik, soha nem magyarázza meg, hogy pl a csokiünnep nem az egyház ellen akar véteni, nem próbál egyezségre jutni a pappal, nem próbál meg "mellette élni", egyszerűen nem törődik a pap ellenszenvével, ami egyáltalán nem jó sztem.
    Ezzel szemben a pap követi el a legnagyobb bűnöket, utal az anyjának a régi pappal való vizsonyára, ennyit a cölibátusról, szóval igaz dolgokat ír le, talán próbálja felnyitni a szemeket, hogy az egyház is sokszor vétkezik.

    VálaszTörlés
  4. naná, hogy az egyház ellen ír és nyilvánvaló, hogy nem nyíltan. miért gondolod, hogy nem jó, hogy nem törődik a pap ellenszenvével? miért kéne törődnie vele? Vagy arra gondolsz, hogy nincs tekintettel mások érzéseire, hagyományaira stb.?

    VálaszTörlés
  5. egyáltalán nem a hagyományok tisztelete miatt, sztem nagyon is tiszteli ő a hagyományokat, csupán azért gondolom problémának hogy nem kezd magyarázkodni, mert talán ha el mondaná, hogy nem akarja elcsábítani a hívőket és a csokiünnepet össze lehetne egyeztetni a misével meg az egyházzal akkor élhetnének nyugodtan, de hát akkor nem lenne konfliktus a könyben :D

    VálaszTörlés
  6. Ninetta, most komolyan, mikor próbált egy boszorkány az egyházzal megértésben élni? miért kellene magyarázkodnia? és a papnak miért nem kellene saját, önmagától való eszétől belátóbbnak lennie?:)
    ez az egyházellenesség Harrisnál nem éppen burkolt, szinte minden könyvében fellelhető. legalábbis úgy vettem észre, nem nagyon ijed meg a témától.

    VálaszTörlés
  7. a pap is hibás nagyon is, nem azt mondtam hogy nem, és a magyarázkodást sem úgy értettem, hogy alázkodjon meg. Csupán Vienna jószívű és segítőkész, odafigyel a részletekre épp ezért nem értem, hogy miért nem érdekelte cseppet sem a pap ellenségeskedése?

    VálaszTörlés
  8. mert boszorkány.:)
    voltak apró részletek, amik sejtették Vienna gondolatain keresztül, ha akarná, tudná befolyásolni. ha akarná, jóra fordíthatna mindent, a pap akarata ellenére. de azzal semmit nem old, meg, ha az erejét használja arra, hogy befolyásolja mások hozzáállást, mert hosszú távon nem lesz vele előrébb. ez nincs így konkrétan beleírva, inkább csak átsuhan a szövegben néhány utalás erre.
    Vienna nem aprózta el az erejét, a végére tartogatta a pap teljes letaglózását. alapvetően egy pillanatra átvette az uralmat felette, aztán el is engedte, és az eseményeket hagyta hatni a továbbiakban. (amikor ugye a pap nem tud ellenállni a csokinak, és a reggel a kirakatban éri. frappáns megoldás.:)

    VálaszTörlés
  9. de jól leírtad Nima, én is éreztem ezt, csak nem tudtam megfogalmazni.

    VálaszTörlés
  10. kezdem azt érezni, hogy egymás meggyőzésébe megy át ez az egész :) pedig nem arról lenne szó :)
    igazad van abban amit írsz, máskülönben is ennek így kellett lennie mert máshogy nem lenne értelme a könyvnek :)
    a lényeg, hogy nektek tetszett, nekem nem igazán :) de hát ízlések és pofonok :)

    VálaszTörlés
  11. bocsi, nem meggyőzni akartalak, meg senkit, csak ezek olyan apró részletek, amiken ha átsiklik az ember, akkor persze, hogy nem érti, mi miért van, és azonnal nem is lesz jó a könyv.
    következő olvasóknak hátha segít a jobb megértésben, így a könyv élvezésében is.:)

    VálaszTörlés