2009. február 19.

Joanne Harris: Urak és játékosok (10/8)


Snyde gyerekkora óta szeretett volna bekerülni a St. Oswald fiúgimnáziumba. Apja kapuőr volt éveken át ott, és titkon szerette volna gyermekét is az iskola falain belül tudni. Ez viszont lehetetlen volt. A gyermek nem apjának akart megfelelni, hanem saját kíváncsiságát akarta kielégíteni, amikor a tiltott helyre lépett. Apja álkulcsaival éveken át belopódzott az iskolába, falta a könyvtári könyveket, és minden kis zeg-zugát ismerte az ódon épületnek, éppúgy ahogy a tanárok titkai sem maradtak titkok előtte. Egy napon mégis bekerült az iskolába, viszont már nem diákként. Nagyon alapos munkával bizonyítványokat és ajánlóleveleket hamisított, amelyek nem kerültek ellenőrzésre, így felvételt nyert, mint tanár.
A cselekményt két szemszögből ismerhetjük meg. Az egyik a már előbb említett Snyde szemszögéből, aki felváltva írja le a gyerekkori élményeit és a tanárként elkövetett tetteit; valamint a kissé öreg Roy Straitley elmeséléséből, aki már 33 éve dolgozik tanárként a St. Oswaldban.
Az áltanárnak egyetlen célja van csak: a St. Oswald bukását akarja okozni. És elkezdődnek a fura esetek.
Straitley számára is nyilvánvalóvá válik, hogy valaki az iskolából túlságosan is bennfentes a bonyodalmakban, csak nem tudja ki az. Ekkor véletlenül megtalálja az egyik tanár naplóját és beleolvas. Nem tartja gyanúsnak egyelőre, hogy a tanárnak mindenkiről kiváló jellemrajza van, de a későbbi bonyodalmak során egyre bizonyosabbá válik, hogy ki a Tégla, a romlott erkölcsű csínytevő. De vajon az öreg Straitley-nek lesz-e lehetősége kibogozni a szálakat? Rájön-e az igazságra, hogy ki is valójában aki mozgatja a szálakat, és ő e az akit keres?

Számomra meglepő fordulat következik be, ami igazából nem is fordulat, csupán az író ügyes tollforgatása. Hiszen a tanár fiatalkori élményeit is olvashatjuk, ahol őszinte szerelmet táplál valaki iránt, akivel végzetes baleset történik.
A tanár nem csak bonyodalmat okoz a háttérből, felfüggesztések, rendőri kivizsgálások, szülői panaszok, kétes hírű újságcikkek megjelenését okozza, hanem gyilkossá is válik.
Nem tudom, hogy a fordulat csak számomra volt fordulat, vagy nem voltam elég alapos olvasás közben, de annyira meglepődtem, annyira meghökkentem, elcsodálkoztam azon, hogyan nem vehettem észre azt, ami kiderül.

7 megjegyzés:

  1. Ó.ÓÓÓ ezt a könyvet én is akarom majd olvasni:) csak Most kölcsönbe van adva, de ami késik nem múlik;)

    VálaszTörlés
  2. Figyuzz... nem zavar, hogy full spoiler a bejegyzésed?? :(

    VálaszTörlés
  3. nem tudom mire gondolsz sajna :(
    amúgy meg sztem akár milyen is a bejegyzésem, a csattanót magát nem árulom el... vagy igen? hm...

    VálaszTörlés
  4. Ninetta, jó a bejegyzésed... csak sajnos nekem az utolsó mondat lelőtte a poént. Mindegy, töröltem is a blogomból ezt az egészet, nehogy már könyveken vesszünk össze. :) És nincs harag természetesen. :)

    VálaszTörlés
  5. ha már te is levetted, akkor én is kitöröltem az utolsó mondatot, így fair :)

    VálaszTörlés
  6. Nem csak itt, de Amadea blogjában is olvastam azt a vitát, ami a könyv körül alakult ki. És bár kedvellek,de ebben a kérdésben sajnos Cs. P-nek és Amadea-nak van igaza: sajnos aki előbb olvasta a korábbi, spoileres írásodat, az egy nagy lelepelzésről maradt le. Nekem ez sikerült,így nem is faltam annyira az oldalakat mert, tudtam mi a csattanó. És így már bizonyos mondatok teljesen más színben tűntek fel, mintha nem tudtam volna amit tudok. Így csak egy egyszerű mondat volt az, aminek le kellett volna döbbetenie...Ugyanez lenne igaz a "Veronika meg akar halni"-ra, ott is a vége ismeretében az egész mű más megvilágításba kerül...( 13-14 éves magamnak spoilereztem el a 15 éves kapitányt Verne-től, a mai napig nem olvastam el azt a köztes 100 oldalt,ami a korábban olvasott és a vége között kimaradt...azóta igyekszem megállni, hogy megtudjam a könyv csattanóját..)
    Másnál is olvastam már-már spoileres utalást..(bár Lulin bevezetőjét olvasva inkább valami romantikus szerelmi szálra gondoltam, ami a könyv vége felé bontakozik ki és nem arra, ami végül kiderül...)
    Szóval számomra emiatt kisebb élmény volt, pedig az egyik legjobb Harris könyv amit eddig olvastam..

    VálaszTörlés