2009. február 11.

Nicholas Sparks – A leghosszabb út (10/9)


Kezdeném ott, hogy én ezt először évekkel korábban filmen láttam. Bátran mondom, hogy az egyik kedvenc filmem és minden olyan embernek is, aki szereti a nagyon romantikus, szomorú és sírós filmeket. A film címe ugyan nem egyezik a könyv címével (Séta a múltba), de a történet szinte ugyanaz, mondhatni modern Love Story. Amint megtudtam, hogy létezik könyv formájában, rohantam a könyvesboltba és szóltam, hogy rendeljék meg nekem. 1 hét múlva megjött a könyvem.

Leültem és fel sem álltam, még a végére nem értem. Mindössze 188 oldal, az átlagnál sokkal nagyobb betűmérettel. Nagyon olvastatja magát, így nem kell félni, hogy elalszunk olvasás közben.:) Történet egy férfiról, egy lányról és egy halhatatlan szerelemről.

Adott egy 17 éves fiú, Landon Carter, aki a középiskolások szokásos életét éli. Kifejezetten népszerű a saját köreiben, sőt az egész városban.

Adott egy lány, Jamie Sullivan, aki ugyanebben a kisvárosban él és ugyanabban az iskolában tanul, mégis egy világ választja el a többi tizenévestől. Ebben közrejátszik édesapja, aki a helyi baptista lelkész és ennek megfelelően a legerkölcsösebb és legvallásosabb nevelésben részesítette egyetlen leányát. Jamie beteg állatokat gyógyít, besegít az árvaház munkájába és hétvégi iskolába tanít.

Mi köze lehet ennek a két fiatalnak egymáshoz? Egy véletlen folytán Landon bekerül az iskolai előadásba, ahol Jamie-t kapja partneréül. A kezdeti meghökkenés és csalódottság után szép lassan rájön, hogy mennyire nem ismeri a lányt. A próbák alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz és olyan érzések kerülnek felszínre, amilyenekről azelőtt fogalma sem volt. Jamie mellett lassan felnő és férfivé válik. Ám nem is sejti, hogy a boldog napok száma véges…


„Negyven év telt el azóta, és még mindig emlékszem mindenre, ami aznap történt. Idősebb lettem és talán bölcsebb, más életet éltem, de tudom, hogy amikor eljön az én időm, annak a napnak a képei lesznek az utolsók, amelyek emlékezetemen átvillannak. Tudják, még mindig szeretem Jamie-t és soha nem vettem le a gyűrűm. Évek hosszú során át soha nem éreztem szükségét. Mélyen beszívom a friss tavaszi levegőt. Bár Beaufort –akárcsak én- megváltozott, a levegő ugyanaz maradt. Gyermekkorom, tizenhét éves korom levegője – és amikor kifújom, ismét ötvenhét éves vagyok. De ez így van jól. Felnézek az égre, halványan elmosolyodom, mert tudok valamit, amit még nem említettem: hiszem, hogy történhetnek csodák!”


Zsebkendőket elő és hajrá! :)

11 megjegyzés:

  1. ez nagyon csöpögősnek tűnik :P

    VálaszTörlés
  2. Talán mert az is :) Néha jó ilyet olvasni ;)

    VálaszTörlés
  3. Én imádtam a filmet, megvan a könyv, de még mindig nem mertem elolvasni. Félek, hogy nem kapom vissza azt az érzést, amit a film adott.

    VálaszTörlés
  4. oh ez is felkerült a listámra :D
    ezért szeretem ezt a blogot, mert mindig bővül a lista, csak alig győzöm :)
    szeretem a sírós könyveket :)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem mindenképp olvasd el, nem bánod meg. De amikor olvasod, próbálj meg nem a filmre gondolni. Nem pontos mása a filmnek mindenben, de nagyon jó így is. Nekem majdnem ugyanazt adta, mint a film. :)

    Ninetta Neked is ajánlom akkor mindenképpen ;)

    VálaszTörlés
  6. nálam nem félő h megnézem a filmet :) nem igazán érdekelnek a filmek amúgy sem

    VálaszTörlés
  7. Én láttam a filmet,és nagyon szeretem, mert annyira szép... De hallottam, hogy kicsit más irányt vesz, mint a könyv, ezért szeretném elolvasni minél hamarabb... Mandy Moore egyik legjobb alakítása:)

    VálaszTörlés
  8. na most már nekem is be kéne szereznem :)

    VálaszTörlés
  9. Nem lehet valahonnan ingyen letölteni a könyvet?

    VálaszTörlés
  10. Én ajánlom mindenkinek,h ne a film érdekelje,hanem a könyv formátum.Én előbb olvastam,majd filmen láttam a Palackba zárt üzenet c. könyvét.A könyvön sírtam,amit előtte soha egy könyvön sem.A film tizedét se adta vissza a könyvnek...Csalódás volt.Nem tudnak belesűríteni egy ilyen szép történetet egy másfél órás filmbe,és sok fontos részt ki kell hagyniuk.

    VálaszTörlés
  11. Én karácsonyra keresek az egyik barátomnak keresek karácsonyra egy ilyen lányos könyvet. De igazából (mivel én fiú vagyok) az ízlésünk nagyon eltér és nem tudom eldönteni, hogy mivel ajándékozzam meg. Az itt olvasott kritikák alapján ez a legesélyesebb (ezért is írok ide).
    Tudnátok segíteni?

    VálaszTörlés