2009. szeptember 28.

Louann Brizendine: A női agy (10/8)


Az írónő, Louann Brizendine a Berkeley Egyetemen neurobiológiai tanulmányokat folytatott, majd a Yale-en orvosképzésen vett részt és pszichiátriai gyakorlatát a Harvard Mentális Egészségügyi Központjában végezte el. Mindezek után 1994-ben San Franciscoban megalapította a Női Kedély- és Hormonklinikát. Ilyen magas szintű előképzettség birtokában, valamint a több oldal hivatkozás után biztosan állíthatom, hogy a könyv tartalma helytálló és valós.

Puha borítású, nagyon jó minőségű vastag lapokból áll a könyv, még igazi „új” illata van, amit én imádok. Nem törnek meg az oldalak, ahogy lapozok, könnyű egy kézzel is tartani a könyvet. Ezeket én fontosnak tartom, mert sokat olvasok ágyban, és amikor már húszadszorra fordulok oldalra, akkor egy kézzel kell tartsam és nem mindegy, hogy mekkora súlya van a műnek.

Nagyon jól elkülönülnek a fejezetek, amelyek kisebb részekre vannak bontva. A betűtípus pont megfelelő, nem túl nagy és nem is nagyon apró. Egyszóval a könyv külső felépítése tökéletes. Gyorsan olvasható, én egy délután alatt eljutottam a feléig, és ha kicsit több időm lett volna, akkor simán elolvastam volna a másik felét is másnap, így kicsit elhúzódott.

A női agy bemutatásával kezdődik az alkotás, ami nekem sokszor inkább biológiai, mint pszichológiai. Már a második oldalon fennakadt a szemem, ahol a hormonokat tárgyalja, de számomra egyáltalán nem érthető módon. Próbál vicces és hétköznapi lenni, de itt valahogy nekem csak rontott a helyzeten. Sokszor volt olyan bekezdés, amit többször is el kellett olvassak, mert nem tudtam felfogni.

A könyv amúgy nagyon részletes és jól felépített. A megszületésünk pillanatával kezdi, hogy akkor hogy épül fel egy kislány agya. Tudtátok, hogy nyolchetes korig úgy tűnik, mintha minden magzatnak női agya fejlődne? És azt, hogy a lány csecsemők képesek értelmezni az arckifejezéseket és érzékelni a hangok érzelmi töltetét?

A második fejezetben a tinédzserek agyi működését és hormonváltozásuk okait ismerhetjük meg. A pubertás korban a nemi különbségek még feltűnőbbek lesznek, sőt az ösztrogén- és progeszteronhullámok hatására a női agy hétről-hétre eltérő érzékenységgel éli meg a stresszt, ez a magyarázata az állandó hangulatváltozásaiknak.

A következő két részben a szerelem és a szexualitás kérdésével foglalkozik. Megtudhatjuk, hogy a nők olyan párt keresnek maguknak, akik átlagosan 10 centiméterrel magasabbak és három és fél évvel idősebbek náluk. A férfiak vonzó feleséget kívánnak maguknak, akinek sima bőre, csillogó szeme, telt ajka, és formás alakja van.

Megtudhatjuk, hogy mi történik a szervezetben, ha oxitocin szabadul fel, és ez a hormon miért olyan fontos egy nőnek, illetve, hogy mit jelent az, ha egy férfi szimmetrikus? Sok érdekes információhoz juthatunk a hibásan férfihormonnak nevezett tesztoszteronról is, amely valójában nemi és agresszivitáshormon, amelyből a férfiak és a nők egyaránt részesülnek, csak a férfiak jóval nagyobb mennyiségben.

A következő fejezetben az anyai agyat tárgyalja. Bővülni fognak az ismereteink arról, hogy mi okozza a méh összehúzódásokat a szülés előtt, illetve arra is felhívja a figyelmünket az írónő, hogy a megtermékenyülésnek sokkal nagyobb az esélye, ha a nőnek is van orgazmusa.

Az utolsó fejezetekben képet kaphatunk a női érzésekről, hiszen tudjuk, hogy a nők sok mindent megéreznek előre, amit a férfiak még ki sem gondoltak. Majd megtudhatjuk, hogy a menopauza előtt és közben milyen változások érik a nőket, és ezeket hogyan lehet kezelni.

Nagyon tetszett a könyv, mert szinte minden hétköznapi nyelven íródott, sok példával tarkított, leginkább mégis nőknek szánt írás. Én aláhúzogattam benne a számomra fontos és érdekes információkat, hátha egyszer kedvet kap hozzá egy férfi ismerősöm. A borítón ugyanis az szerepel, hogy a férfiaknak kihagyhatatlan… lenne… de ahogy én a pasikat ismerem, nem fog egyik sem belekezdeni a könyvbe, maximum elolvassa az aláhúzott mondataimat.

Végül, de nem utolsó sorban én azt mondanám, hogy ezt a könyvet minden nőnek érdemes lenne elolvasnia, hogy hiteles képet kapjon önmagáról, és a testében, agyában lejátszódó folyamatokról.

Tetszett a könyv. Fiatalos és könnyed stílusa van, mégis orvosi és pszichológiai szemmel boncolgat egy olyan témát, ami minden nőnek alapvető.


2 megjegyzés:

  1. ahogy leírtad, hasonlít Szendi Gábor - A nő felemelkedése és tündöklése könyvre.

    VálaszTörlés
  2. azt nem tudom, még nem olvastam, de majd lehet h sort kerítek rá :)

    VálaszTörlés