2009. március 15.

Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst (10/6)


Bernie Rhodenbarr kicsit kezd a szívemhez nőni. Ez volt a második könyv az ő főszereplésével, amit olvastam. Műfaját tekintve krimi, de vicces krimi. Néha túl bő lére van eresztve az egyáltalán nem intellektuális beszélgetés a semmiről. Máskor viszont csak ámulok, hogy milyen okosan kitervelt mindent és a végén nemcsak a zsákmányt zsebeli be, de még az ügyet is megoldja a zsaru "barátjának".
Lawrence Block 7. könyve jelent meg idén februárban Bernie főszereplésével. A hét regény nem kapcsolódik másban össze csupán a főszereplőjük ugyanaz, így bármilyen sorrendben olvasható, persze ettől függetlenül gondolom célszerű az elején kezdeni.

Ebben a részben baseballkártyák játszák a főszerepet. Mivel remek befektetésnek bizonyul megéri magas összegű biztosítást kötni rá. Erről a buliről Bernie természtesen lemarad, mert másik lakásba tör éppen be, mégis a kártyák ellopásával gyanusítják, ahol újabb hullát találnak meztelenül a fürdőkádban. Megint nehéz ügy elé áll a leleményes betörő. Meg kell szerezze a kártyákat, amiket nem ő lopott el, de szüksége van rájuk, hogy megtarthassa a boltját, mert a főbérlő megzsarolja. Szabadlábra kell helyeztesse magát, egy olyan ügy miatt, amit nem is ő követett el, közben pedig ki kell derítse, hogyan lőhette le magát a hulla a zárt fürdőszobában. Háromszor tör be ugyanabba a lakásba, először csak a pénzt hozza el, majd másodszor az ékszereket is, harmadszor pedig azért, hogy mindent visszavigyen.

Nekem nagyon tetszett. Ajánlom mindenkinek, aki könnyű kis olvasmányt keres és szereti a krimiket. Bár tény, hogy nem annyira vérek krimi, inkább ötletes és leleményes nyomozás egy betörő előadásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése